Fjellene som omkranser Vatnahalsen og Flåmsbanen har stor høydeforskjell og er som skapt for frikjøring.

Området ligger helt vest i Skarveheimen der de vestlige og østlige værsystemer møtes, noe som gjør det til et snøsikkert område gjennom hele vinteren. Litt øst for Vatnahalsen ligger isbreen Storeskavlen som sørger for å holde snøen i området stabilt kjølig.  

Vatnahalsen Høyfjellshotell ligger 820 meter over fjorden, omkranset av mektige fjell på opp mot 1750 meter. Terrenget er lett tilgjengelig fra hotellet. Vi tar på oss skiene rett utenfor døren og går direkte til topper som byr på 700–1000 høydemeter skikjøring. 

Når værforholdene og føret tillater det, kan vi gå 6–700 høydemeter fra hotellet for så å kjøre 1000 høydemeter ned til Flåmsdalen. Der nede er det bare å sette seg på Flåmsbanen og nyte utsikten tilbake til Vatnahalsen langs en av verdens bratteste toglinjer, snart klar for en ny tur. Vi rekker 2 turer per dag fra fjelltopp helt ned til Flåmsdalen. Denne kombinasjonen av ski og tog er unik i norsk sammenheng. 

 I terrenget rundt Vatnahalsen Høyfjellshotell finnes det nedkjøringer i alle himmelretninger, noe som gir muligheter for bra skikjøring under de fleste vær- og snøforhold.